Izuzetno jeftine i izuzetno zdrave: grožđice u funkciji vašeg zdravlja

Osušeno grožđe ili grožđice se prave od sjemnkastog osušenog slatkog grožđa. Tradicionalno, grožđice se suše na suncu ili nekim vještačkim postupkom. Najbolje grožđice se prave od cijelog krupnog i jezgrovitog grožđa s tankom korom, a ponekad sjemenke običnog grožđa odstranjuju se u postupku njihovog sušenja. Jezgra grožđice je vruća i vlažna u prvom stupnju, a sjemenke su hladne i suhe. Poput grožđa, neke su slatke i vruće, a druge su kisele i hladne. Grožđice od bijelog grozđa su probavljivije od ostalih.

Grozđice koriste dušniku i pomažu u liječenju povratnog kašlja, otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokraćnom mjehuru, jačaju stomak, i poboljšavaju rad crijeva.
Slatke grožđice su hranjivije od grožđa, a manje su hranjivije od suhih smokvi.

Grozđice su probavljive i još su blage, poboljšavaju probavu, koriste stomaku, jetri i slezeni, otklanjaju mlitavost grla, otklanjaju bol u prsima i kontroliraju bol bubrega i mokraćnog mjehura.
Iako grozđice imaju dobru hranjivu vrijednost, ipak, one ne zadovoljavaju glad kao datula, na primjer. Grožđice bez sjemena uravnotežene su i korisnije su od ostalih vrsta. Jedenje grožđica s njihovim sjemenkama poboljšava rad crijeva, podmlađuje jetru i slezenu, i vraća natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grožđice koriste se dobro s ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlažnosti u njihovom stomaku.

Povezivanje slabih noktiju uslijed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume, između ostalog, s jezgrom grožđica može ubrzati njihovo otpadanje i olakšava njihovo odstranjivanje.

Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.

Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.

Pročitaj  PRIRODNI LIJEK: Riješila se kurijeg oka za samo 3 dana!

Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.

Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka. Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.

Grožđice imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti. Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.

Izvor: alternativainformacije